GRONINGEN - Een maal per jaar vindt er een grote bijeenkomst plaats voor CasTel-medewerkers met introduce. Deze bijeenkomst heeft primair tot doel het intensiveren van het CasTel-gevoel door middel van samenwerking en het vergroten van onderlinge informele contacten. Het CasTel-gevoel kent vier eigenschappen: ondernemend, winnaarsmentaliteit, eerlijk en flexibel. Die vier kernbegrippen staan aan de basis van dit concept dat als centraal thema meekreeg: "Nummer EEN word je nooit alleen".


Voor de bijeenkomst werden de volgende voorwaarden c.q. criteria gesteld: eendaagse outdoor happening, gezamenlijke activiteit, verrassend en origineel en met een maximale deelname. De datum werd gesteld op zaterdag 7 juni, de locatie zou zich bij voorkeur midden in de natuur en op neutraal terrein bevinden. Het aantal deelnemers is 350 personen. Voor een geschikte locatie zijn we na lang zoeken terecht gekomen bij Huize Het Laar te Ommen, waar een ijsbaan het decor en uitgangspunt vormt voor het middagprogramma. Het terrein heeft een oppervlakte van ruim 25.000 m2 en heeft alles in zich om naar een prachtige metamorfose toe te kunnen werken. Er is bovendien voldoende ruimte om er een grote circustent bij te plaatsen voor onverhoopt slecht weer, zonder dat de entourage erdoor wordt aangetast. We laten de tent zodanig op het eindbeeld aansluiten, dat we onder alle omstandigheden kunnen doorwerken om er een geslaagd project van te maken.


De deelnemers worden 's morgens met bussen opgehaald en naar een centraal gelegen ontmoetingspunt gebracht, waar de definitieve groepen worden ingedeeld. Tijdens de busreis naar Ommen krijgt men een videobrief te zien, waarbij groepsgewijs een melodie wordt ingestudeerd. Later zal pas duidelijk worden waarvoor dit muzikale intermezzo dient en hoe de verschillende groepen samen klinken. Er komen in totaal 12 gemeleerde groepen van ongeveer 30 personen onder leiding van een beeldend kunstenaar, geassisteerd door twee medewerkers vanuit CasTel. Deze medewerkers krijgen vooraf, tijdens een speciale bijeenkomst in Zwolle, enig inzicht in het project en een bepaalde taakverdeling. De directe omgeving is zo mooi, dat we de deelnemers niet met de bussen tot aan de ijsbaan willen brengen, maar hen in groepen op verschillende locaties in de omgeving willen droppen zodat ze een half uur te wandelen hebben alvorens het terrein te betreden. Tijdens die (speur)tocht worden enkele opdrachten verstrekt, zodat iedereen in de juiste stemming komt en de verschillende teamleden elkaar wat beter leren kennen.


Er wordt naar gestreefd alle groepen ongeveer gelijktijdig (11:00 uur) aan te laten komen bij de ijsbaan, waar in de grote tent een kopje koffie geschonken wordt. Er heerst een uitgelaten sfeer, want geen van de deelnemers snapt precies wat de bedoeling is. Vanaf de tent loopt er een brug over de (drooggevallen en grasgroene) ijsbaan naar het langwerpige eiland (150 x 45 meter). Om de ijsbaan heen staan 12 parasols die later fungeren als thuisbasis voor elke groep. Ze beschikken per gezelschap over alles wat deze dag van pas kan komen en per groep wordt een serveerster ingezet die voor de catering zorgt. Elke groep krijgt bovendien een eigen camera om de gebeurtenissen vast te leggen.


De spanning stijgt, totdat de eerste groep door Geert van Tijn wordt uitgenodigd naar het eiland te lopen, terwijl het eigen geluid van de groep ten gehore wordt gebracht. Zo worden alle groepen naar het eiland gebracht, waar ze in een grote cirkel worden opgesteld om onder leiding van Van Tijn (vermaard vanwege de Grote Korenslag) de afzonderlijke melodieen laten horen, totdat hieruit een fascinerende samenzang klinkt. Vervolgens gaan de groepen naar hun eigen thuisbasis, een parasol aan de rand van de ijsbaan, waar alle materialen waarmee onder deskundige leiding gebouwd gaat worden, klaar liggen. Tijdens het eerste uur krijgt ieder een individuele opdracht als vingeroefening en kennismaking met bamboe en postelastiek. Er worden manshoge objecten gemaakt (wachters of vogelverschrikkers) die ieders persoonlijke inbreng en personificatie verbeelden en welke als toeschouwers aan de buitenrand van de ijsbaan worden opgesteld.


Na de middaglunch volgt het tweede onderdeel bamboe-bouwen: in groepjes van twee (een CasTel-medewerker met zijn of haar introduce) worden 3 meter lange doos-constructies gemaakt, verstevigd en versierd. Daartoe krijgt men een heldere handleiding (How to build your own Castel) met tekeningen en voorbeelden. De maten van elk bouwblok zijn 300 x 90 x 90 cm. Bij elke groep worden 15 van deze objecten gemaakt, die in een halve cirkel om de eigen thuisbasis worden opgesteld.


Na een korte pauze worden nieuwe groepjes ingedeeld, waarbij 6 deelnemers telkens 3 bamboe constructies in de lengte aaneen knopen. Zo ontstaat er een 9 meter lange blokkentoren, waarop nog een torenspits met vlag geplaatst kan worden. Daarna is het de bedoeling dat alle torens aan de binnenrand van de ijsbaan, op het centrale eiland worden opgesteld. Ze staan bijna 3 meter uiteen en kunnen onderling nog verbonden worden met bamboe stokken. In korte tijd verreist zo op het eiland een enorm luchtkasteel, een virtuele constructie van bamboe met elastiekjes.


Als het kasteel compleet is, komt andermaal Geert van Tijn ten tonele om iedereen nogmaals tot zingen aan te zetten. Door de betoverende ambiance van het virtuele kasteel zal de strekking van de samenzang aan betekenis winnen: Nummer EEN word je nooit alleen!

Het loopt inmiddels tegen de klok van vier, en het actieve deel van het programma maakt op spectaculaire wijze plaats voor een meer toeschouwend beleven van een optreden van de Afrikaanse groep La Troupe Saaba, een 16 mans formatie met percussie en dans.


Vanuit de grote tent komen zij op, over de loopbrug naar het podium in het Castel-kasteel. Alle medewerkers staan hier omheen en dansen naar hartenlust mee op het ritme van de djembe en de schelle zang van de danseressen.

next>Zomerfeest.html