75 Jaar Openbare Bibliotheek Doetinchem


De Openbare Bibliotheek in Doetinchem bestaat 75 jaar en wil dat op passende wijze vieren. Omdat de bibliotheek nog niet beschikt over een eigen ontwerp vlag, ontstond de gedachte om bij deze feestelijke gelegenheid in dit hiaat te voorzien. Vanwege zijn vlaggenproject voor de Internationale Textielbiennale van Lausanne (1992) werd aan beeldend kunstenaar Antoon Versteegde gevraagd om naar aanleiding hiervan een bijzonder vlaggenproject te bedenken voor Doetinchem.


Gekleurde cirkels

Van alle indrukken tijdens zijn eerste werkbezoek aan de locatie was er voor Versteegde ťťn onlosmakelijk verbonden met het gebouw van de Openbare Bibliotheek en de opmerkelijke plastische bouwmassa's van architect W. Davidse: de typische en oorspronkelijke kleuraccenten die werden aangebracht middels de grote cirkelvlakken in het gebouw en buiten op de voorgevel. Deze horizontaal dan wel verticaal doorsneden cirkelvlakken in de kleurstellingen oranje/rood en blauw/groen vonden hun oorsprong in de halfronde uitsparingen in de grote deuren van de twee ingangen. Pas tijdens de bouw werd ingezien dat vanwege deze massieve deuren er onvoldoende licht zou binnenkomen. Besloten werd hier cirkels uit te zagen en de aldus verkregen restvormen werden als decoratie in het gebouw opgehangen. Aan de voorgevel werd dit eigenzinnige beeldmerk herhaald middels lichtbakken in dezelfde vorm en kleuren.


Kleurige vlaggen

Voor Versteegde werden deze halfronde kleurvlekken op de muren van de bibliotheek het uitgangspunt voor 75 vlaggen vanwege het 75-jarige jubileum: op dezelfde maat, 140 cm, ontwierp hij halfronde vlaggen door eerst hele cirkels uit te knippen uit vlaggendoek. Op de middellijn werden ze dubbelgevouwen en aan een vlaggenstok bevestigd. Zo ontstond een dubbelgeslagen vlag (calzone) met aan weerszijden dezelfde kleur. Bovendien werd binnen in elke vlag als contrast nog een tweede ronde, dubbelgevouwen witte vlag bevestigd. Daarmee verwijst Versteegde naar de vorm een boek, waarbij de kleurige buitenvlaggen (in de kleur rood, oranje, blauw of groen) de boekenkaften verbeelden en het witte vlaggen, als binnenwerk, de pagina's van het boek voorstellen.


Wanneer deze vier halfronde vlaggen langs elkaar aan een vlaggenmast zouden worden bevestigd, zouden ze aaneen kleven en een dik pak vormen. Je zou de binnenvlaggen nauwelijks kunnen onderscheiden. Vandaar dat het binnenwerk met een aantal koordjes aan de omslag wordt bevestigd (zoals een gebonden boekwerk dat enigszins loslaat) waardoor dat door elke windvlaag naar buiten toe bewogen kan worden. Een bamboe stokje dient als tegenwicht om de binnenvlag toch telkens weer op zijn rustplaats tussen het omslag terug te brengen. Bovendien maken deze stokjes telkens tikgeluidjes wat een extra ruimtelijke dimensie geeft aan het beeld.


Wapperende masten

De vlaggenmasten bewegen zelf ook in de wind: elke bamboe mast hangt met drie koordjes aan drie in de grond verankerde pijlers en heeft onderaan een stevig contragewicht waardoor het langste eind van de bamboe stok met de vlag bovenaan blijft wiegen in de wind. Als contragewicht wordt een stapeltje boeken gebruikt dat werd voorzien van een zwarte coating, zodat de boeken er enigszins artificieel uitzien, maar herkenbaar blijven als boeken. Deze boekenbundels hangen vlak boven het maaiveld te bungelen als tegenwicht voor het kleurige schouwspel dat zich boven onze hoofden afspeelt. Het formaat van het gehele kunstwerk is 12 x 12 meter, de hoogte 375 cm.


Als locatie voor het kunstwerk werd gekozen voor het plantsoen op een steenworp afstand van de bibliotheek, waardoor het kunstwerk direct in relatie wordt gebracht met de bibliotheek, temeer daar op de voorgevel van het gebouw de oorspronkelijke kleurencirkels sieren als beeldmerk van de jubilerende instelling. Bij de officiŽle opening / ceremoniele installatie droegen 75 genodigden ieder een vlag vanuit het bibliotheek gebouw naar het kunstwerk en hingen tijdens de ceremoniŽle bijeenkomst hun vlag in het kunstwerk

next>Cultuurverandering.html